Могеріні запропонувала Раді ЄС позицію щодо санкцій

Четвер, 15 січня 2015, 10:38

Санкції ЄС проти Росії повинні бути розподілені на два пакети: заходи, пов'язані з анексією Криму, та інші, пов'язані з "дестабілізацією Східної України".

Про це йдеться документі, надісланому високим представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федерікою Могеріні міністрам закордонних справ країн ЄС напередодні їхнього засідання в понеділок, повідомляє EUobserver.

Зокрема, як зазначається, санкції, пов'язані з Кримом, такі як чорні списки чиновників низького рівня і заборона на інвестиції ЄС, повинні "залишатися в силі доти, доки анексія зберігається".

Водночас економічні санкції щодо російських банків і енергетичних компаній можуть бути "пом'якшені", якщо Росія дотримуватиметься мінських угод про припинення вогню, припинить втручатися у відносини Україна-ЄС і постачатиме газ до Європи.

Проте документ Могеріні, як зазначається, є досить невиразним щодо ступеню відповідності реакції ЄС.

З одного боку, згадується "повна реалізація" мінських угод в якості умови.

Проте в інших частинах документа йдеться про "вибірковий і поступовий" відкат санкцій "пропорційно мірі, в якій Росія відреагує", або у відповідності з "ефективними кроками, які піддаються перевірці".

Окрім того, документ передбачає початок "неформального діалогу" між інститутами ЄС і Євразійським економічним союзом щодо технічних питань, які ведуть до "встановлення офіційних відносин".

Також мова йде про зустрічі на рівні Росія-ЄС щодо енергетичних питань, візового діалогу, переговори щодо змін клімату, обміну студентами тощо.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський парламент у резолюції, яку мають розглянути в четвер, пропонує посилити санкції проти Російської Федерації, а також впровадити чітку систему індикаторів, за виконання яких буде можливе зняття існуючих санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: