ДМС: ми за зниження вартості закордонних паспортів, але Мінфін проти

Вівторок, 20 січня 2015, 12:42

Держава не може дозволити собі відмовитися від стягнення з громадян нинішньої вартості паспорту для виїзду за кордон, і Мінфін блокує ініціативи щодо її зменшення.

Про це повідомила на брифінгу в Українському кризовому медіацентрі заступник голови Державної міграційної служби (ДМС) Тетяна Нікітіна.

"Питання щодо вартості бланку паспорта – слушне, ми його опрацьовували", - заявила вона, реагуючи на критику ЗМІ щодо завищеної, на думку експертів, вартості закордонного паспорту.

"Ми пропонували змінити нормативну базу про державне мито, але ці пропозиції не підтримуються Мінфіном. Кошти в обсязі 700 млн грн на закупівлю паспортів у державі відсутні", -  пояснила Нікітіна.

Як відомо, з 1 січня суттєво зросла вартість закордонних паспортів. Біометричний паспорт для українців коштуватиме від 518 до 1028 грн, не біометричний – приблизно на 50 грн дешевше; раніше вартість паспорту починалася від 377 грн.

Також у 2013 році Верховним судом було встановлено, що більшість платежів, що стягуються з українців, є незаконними. Експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук, який проводив брифінг в УКМЦ, звинуватив ДМС у небажанні виконувати рішення суду.

"Не можна звинувачувати нас, що ми не хочемо вирішити це питання. Ми хочемо. Але вартість документів визначається не нами, а виробником, поліграфкомбінатом "Україна"", - прокоментувала ці звинувачення представниця ДМС Тетяна Нікітіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.