Зволікати з фінансовою підтримкою України вкрай небезпечно - Баррозу

П'ятниця, 23 січня 2015, 12:32

Україна потребує більш масованої фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів і така підтримка має бути надана швидко, інакше наслідки можуть бути вкрай негативними як для України, так і для Заходу.

Таку думку на "українському сніданку" в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі  висловив Жозе Мануель Баррозу, який очолював Єврокомісію у 2006-2014 роках, передає Інтерфакс-Україна.

"Чесно кажучи, не бачу від міжнародного співтовариства того рівня уваги до України, якого вона заслуговує", - сказав екс-глава Єврокомісії.

Він наголосив, що така підтримка міжнародних фінансових партнерів, США, ЄС та інших країн надаватиметься за умови проведення українською владою реформ, боротьби з корупцією, зміни системи судоустрою, але для всього цього Києву потрібен час, тоді як з урахуванням нинішньої ситуації кошти потрібні вже сьогодні.

Крім того, Україна перебуває не просто в процесі реформ, але ще й у розпалі спаду і військової агресії.

Як вважає Баррозу, відсутність швидкої допомоги може серйозно погіршити ситуацію в боротьбі з тероризмом, для стабільності в інших країнах регіону, таких як Молдова, Грузія, Вірменія та Азербайджан, а також у Середній Азії, загалом у взаєминах Заходу з Росією.

Екс-голова Єврокомісії висловився за те, щоб зовнішня підтримка була більш структурованою і сфокусованою, зокрема, на реалізації угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Водночас він відзначив важливість збереження відкритих дверей для політичної угоди з Росією, але на основі поваги суверенітету України.

Баррозу також рекомендував українській владі бути реалістами і на найближче майбутнє відмовитися від ідеї швидкого вступу в НАТО, оскільки у неї немає підтримки ні в Європі, ні в США.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у п'ятницю в швейцарському Давосі проходить "український сніданок".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: