Проросійська партія в Греції не має одноосібної більшості - ЦВК

Понеділок, 26 січня 2015, 08:13

За даними підрахунку голосів з 99,77% дільниць радикальні ліві з партії СІРІЗА набирають 36,34% голосів виборців і можуть претендувати на 149 з 300 місць в парламенті Греції.

Такими є результати позачергових парламентських виборів у Греції.

Партія чинного прем’єра Антоніса Самараса "Нова демократія" отримала підтримку 27,81% греків і може розраховувати на 76 місць в парламенті.

Крім того, до парламенту проходять ще 5 партій: "Золота зоря" - 6,28% (17 місць), "Ріка" - 6,04% (17), Комуністична партія Греції - 5,47% (15), ПАСОК - 4,68% (13). "Незалежні греки", які можуть утворити коаліцію з СІРІЗА, набрали 4,75% і 13 місць у парламенті відповідно.

Прем’єр Самарас уже визнав поразку і висловив сподівання, що новий уряд не поставить під сумнів членство греції у Євросоюзі і єврозоні.

Лідер СІРІЗИ Алексіс Ципрас одразу ж пообіцяв покінчити з 5 роками "принижень і болю", які Греція пережила з часу, коли кредитори надали їй фінансову допомогу і врятували від банкрутства.

Варто зазначити, що СІРІЗА пообіцяла домагатися від кредиторів списання більшої частини державного боргу Греції і відмовитись від політики жорсткої економії. Такі кроки можуть призвести до виходу Греції з єврозони.

Крім того, СІРІЗА обіцяла переглянути і політику санкцій щодо Росії у бік їх скасування.

Нагадаємо, в неділю 25 січня в Греції відбулися позачергові парламентські вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.