ЄК скасувала антидемпінгові мита для українських зварних труб

Оновлено
Вівторок, 27 січня 2015, 16:54

Європейська комісія скасувала антидемпінгові заходи щодо імпорту круглих зварних труб походженням з України.

Відповідне повідомлення розміщено в Офіційному журналі ЄС.

Це рішення Європейської комісії набирає чинності наступного дня з моменту публікації, тобто починаючи з 28 січня.

Антидемпінгові заходи щодо імпорту круглих зварних труб з нелегованої сталі з України в ЄС діють з 2002 року. Для всіх українських експортерів рівень антидемпінгового мита для України був спочатку встановлений практично на загороджувальному рівні, 44,1% від митної вартості.

При цьому щодо продукції компанії "Інтерпайп" ("Інтерпайп Новомосковський трубний завод" та "Нижньодніпровський трубний завод") індивідуальне антидемпінгове мито становило 30,9%, проте в рамках проведеного проміжного перегляду в 2008 році індивідуально його було знижено до 10,7%.

Крім України, аналогічні заходи щодо даного продукту були введені в 2008 році також проти Республіки Білорусь, Китаю, Таїланду і Росії, на рівні від 10,1% до 90,6%.

У грудні 2013 року Європейська комісія опублікувала повідомлення в Офіційному журналі ЄС про ініціювання перегляду цих антидемпінгових заходів у зв'язку із закінченням п'ятирічного строку їхньої дії.

Цей перегляд був ініційований за запитом європейських виробників круглих зварних труб. Зокрема, європейська сторона наполягала на необхідності продовження даних заходів стосовно Республіки Білорусь, Китаю, Росії та України на додатковий п'ятирічний період.

"В рамках цього перегляду, з урахуванням юридичних і економічних аргументів, наданих українською стороною, Європейська комісія дійшла висновку, що скасування антидемпінгових мит щодо України не призведе до продовження або виникнення демпінгу та шкоди", - уточнив ЄвроПравді партнер бельгійської юрфірми Van Bael & Bellis Юрій Рудюк, який представляв інтереси українських виробників.

Примітно, що скасувавши антидемпінгові мита для українського експорту, Європейська комісія зберегла дію аналогічних заходів щодо зварних труб з Росії, Білорусі та Китаю - вони були продовжені на додатковий п'ятирічний період.

Мита для російських підприємств групи "Об'єднана металургійна компанія" визначено у розмірі 10,1%, для підприємств групи "Трубна металургійна компанія" вони складуть 16,8%, для інших російських компаній - 20,5%. Розмір мит для білоруських підприємств досягне 38,1%, китайських - 90,6%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.