Навіть в разі згоди ЄС у травні на безвізовий режим його оформлення забере значний час

П'ятниця, 9 січня 2015, 09:37

Навіть у разі ухвалення позитивного рішення про надання Україні безвізового режиму на Ризькому саміті Східного партнерства у травні набуття ним чинності потребуватиме часу.

Про це заявив посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв в інтерв’ю УНІАН.

За його словами, першим кроком в отриманні Україною безвізового режиму з ЄС має стати оприлюднення доповіді Єврокомісії з рекомендацією про надання українським громадянам права відвідувати країни ЄС без віз.

Таке рішення може бути прийняте на Ризькому саміті 21-22 травня.

"Після цього необхідний час для ухвалення в рамках ЄС ряду рішень з тим, щоб воно набуло чинності. Йдеться про згоду Ради міністрів та голосування в Європейському парламенті. Тільки після цього ми отримаємо безвізовий режим", - сказав Єлісєєв.

За його словами, вирішальними для ухвалення Єврокомісією відповідної рекомендації будуть найближчі три місяці. Тому Україна має зробити все можливе для виконання частин Плану дій візової лібералізації, які ще залишаються.

"У цьому аспекті дуже важливо негайно вирішити питання видачі біометричних паспортів", - зазначив посол.

У разі позитивного рішення Єврокомісії Єлісєєв не сумнівається, що його підтримують і в Європарламенті.

"Той факт, що на користь ратифікації Угоди про асоціацію 16 вересня проголосувало близько 570 депутатів, свідчить про те, що в Європарламенті є стала більшість на підтримку України", - сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що початок масової видачі біометричних паспортів затягується.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.