Війна не привід не проводити реформи – Сікорський

Четвер, 12 лютого 2015, 13:00

Подальша євроінтеграція України значною мірою залежатиме від успіху проведення нею реформ.

Таку думку висловив маршалок польського сейму Радослав Сікорський, в інтерв’ю газеті Wyborcza.

Він наголосив, що асоціація з ЄС – не останній крок в євроатлантичній інтеграції України, однак необхідні реформи, і війна не може бути виправданням для їх непроведення.

"ЄС офіційно підтвердив, що асоціація не буде останнім кроком між Україною та Євросоюзом. Все буде залежати в основному від того, як українці виконують реформи. Катастрофічною помилкою Києва було б вважати війну приводом для непроведення реформ", - сказав Сікорський.

"Україна в надзвичайній ситуацій, і це найкращий час для реформ. Хоч би цього разу Україна скористалася цією можливістю", - висловив сподівання політик.

Торкнувшись питання відносин України та НАТО, Сікорський зазначив, що якби екс-президент Янукович не обрав позаблоковість, сьогодні Україна ще не була б членом альянсу, "у кращому випадку вона була б включеною в План дій".

"Але було б гірше, якби Україна була членом НАТО, а альянс не зміг би захистити її від агресії", - сказав Радослав Сікорський.

За його словами, Європа наголошує на мирному розв’язанні конфлікту, однак досі Росія нав’язувала світу мілітарний варант, озброюючи сепаратистів, допомагаючи їм технікою, обладнанням, зброєю та найманцями.

 "Це нагадує мені дискусію про озброєння боснійців на початку 1990-х років: як допоможемо їм, то, мовляв, буде ще гірше. Так тривало два роки, загинуло 200 тис людей, а вже потім втрутилися США", - сказав Сікорський, критикуючи аргумент, що поставки зброї Україні лише спровокують Путіна.

На думку Сікорського, рішення про поставки зброї Україні залежить від президента США Барака Обами.

"У мене склалося враження, що в Конгресі як серед республіканців так і серед демократів збільшується кількість прихильників постачання зброї Україні. Але адміністрація поділена в цьому питанні – це рішення може прийняти президент"" - сказав він.

Водночас він наголосив, що не менш важливою є фінансова підтримка України і то швидка. Крім того, потрібні і санкції, щоб збільшити ціну війни для Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.