Палата лордів Британії: ЄС не зміг вчасно оцінити настрої РФ напередодні кризи

П'ятниця, 20 лютого 2015, 08:14

Велика Британія і Європейський союз в цілому "катастрофічно неправильно оцінили" настрої Кремля напередодні кризи в Україні.

Про це йдеться доповіді комітету у справах ЄС Палати лордів британського парламенту, повідомляє BBC.

На думку лордів, Євросоюз недооцінив глибину російського неприйняття планів євроінтеграції України, а Британія не проявила "досить діяльної або помітної участі" в зусиллях із подолання кризи.

Причину цього вони вбачають у скороченнях бюджету, які призвели до того, що в МЗС залишилося мало фахівців з Росії, а аналітична робота перестала розглядатися як пріоритет.

Члени комітету зазначають, що аналогічні процеси відбувалися у зовнішньополітичних відомствах інших європейських країн, внаслідок чого дати "авторитетний відповідь" на ситуацію, що складалася,  дипломатам не вдалося.

"Занадто довго відносини ЄС з Москвою будувалися на оптимістичній думці, що Росія еволюціонує в демократичну країну" - зазначають в палаті лордів.

Упущення британської дипломатії лорди вважають особливо сумним ще й тому, що Сполучене Королівство є однією з чотирьох країн, що підписали в 1994 році Будапештський меморандум, який гарантує територіальну цілісність України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.