Третина малих і середніх підприємств України сподіваються виграти від ЗВТ з ЄС

Понеділок, 23 лютого 2015, 14:25

Малі та середні підприємства України мало представлені на європейському ринку та не очікують суттєвих переваг від створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Про це свідчить звіт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій за результатами опитувань промислових підприємств України у 2014 році.

Дослідження 314 промислових фірм показують, що тоді як серед великих виробників 30% працюють на європейських ринках, відповідна частка середніх підприємств становить 17,1%, а малих – лише 3%.

Малий та середній бізнес менше, ніж великий, ризикує постраждати від санкцій з боку Росії та від можливого скасування режиму вільної торгівлі між Україною та Російською Федерацією.

Малі та середні промислові підприємства України менше торгують з Європейським Союзом, ніж великі. Відповідно, малі та середні підприємства не так сильно, як великий бізнес, розраховують на позитивні наслідки для себе від підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та введення в дію зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Так, 68,2% великих промислових підприємств України вважають, що виграють від запровадження ЗВТ з ЄС. Однак, такі позитивні очікування мають тільки 39,3% середніх та 35,9% малих підприємств.

В основному, малий та середній бізнес не очікує будь-яких змін від відкриття європейського ринку, а його досить значна частка побоюється втрат від планованої ЗВТ.

Зокрема, 23,8% середніх підприємств та 16,7% малих підприємств припускають, що програють від запровадження вільної торгівлі між ЄС та Україною. Серед великих підприємств менше негативних очікувань: відповідна частка опитаних становить 10,6%.

З іншого боку, перспектива погіршення торговельних відносин з Росією видається малому та середньому бізнесу не настільки загрозливою, як великому.

Якщо майже половина (48,1%) великих промислових підприємств побоюються санкцій з боку Росії у випадку впровадження ЗВТ з Євросоюзом, то значно менше середніх та малих виробників розглядають такий ризик: 20,6% та 10,9% відповідно.

Також менші за розміром підприємства не вважають загрозою для себе скасування режиму вільної торгівлі між РФ та Україною, якщо таке відбудеться з ініціативи РФ.

Цей варіант розвитку подій загрожує 16% середніх промислових підприємств та 8,5% малих, порівняно із 44,7% великих підприємств.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: