Імпортний збір, введений Україною, не перешкоджає ЗВТ з Канадою - Абромавичус

Понеділок, 26 січня 2015, 11:22

Канада не вважає введення Україною імпортного збору перешкодою для укладення договору про Зону вільної торгівлі з Канадою.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це заявив міністр економіки України Айварас Абромавичус в ході зустрічі з міністром міжнародної торгівлі Канади Едом Фастом.

"З цього питання у всіх наших партнерів, включаючи Канаду, ми зустріли розуміння. Це жодним чином не стане перешкодою для укладання договору про ЗВТ з Канадою", - сказав він.

"У нас дуже невеликий товарообіг з Канадою, який не відповідає рівню нашого політичного співробітництва. Всього річний оборот з Канадою становить близько $200 млн, проте українська продукція поступово збільшує експорт в Канаду. Наприклад, зріс експорт українського яблучного соку - ця продукція завойовує повагу на канадському ринку", - додав Абромавичус.

За словами українського міністра, в даний час експертна група опрацьовує спірні питання торгівлі аграрною продукцією. В якості проблемних позицій міністр назвав ставки на експорт курятини і курячого яйця.

Варто зазначити, що у 2012 році Канада заморозила переговори про створення ЗВТ з Україною одразу після заяви української влади про бажання переглянути умови членства країни в СОТ. Однак за словами міністра економіки Канади ці ситуації непорівнянні.

"Ми заморозили переговори, тому що побачили, що режим Януковича не має наміру виконувати норми СОТ. У такій ситуації створення ЗВТ з Канадою було неможливо. Відповідно ми повернулися до переговорів з Україною тільки тоді, коли переконалися, що новий український уряд має намір дотримуватися норм СОТ", - сказав міністр економіки Канади Ед Фаст.

Нагадаємо, наприкінці минулого року рада проголосувала за закон, яким з 1 січня 2015 року на рік вводиться імпортний збір у розмірі 5% і 10%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.