Країни Балтії отримають допомогу від НАТО в разі нападу - посол США

Вівторок, 24 лютого 2015, 12:19

НАТО надасть військову допомогу країнам Балтії у разі нападу на них, оскільки це гарантує договір, який країни підписали при вступі в Альянс.

Про це заявив посол США в НАТО Дуглас Лют, повідомляє Delfi.

"Литва, Латвія і Естонія в результаті вступу в НАТО отримали обіцянку 28 країн, включаючи США, що напад на одного з вас буде вважатися нападом на всіх нас. І можете собі уявити, що для США це дуже серйозна справа. Це прив'язує військових, які проводять навчання в країнах Балтії, до стратегічних ядерних сил. Коли вас прийняли до НАТО, то це та обіцянка, яку дає НАТО", - сказав Лют.

Посол зазначив, що американський контингент зараз проводить навчання разом з країнами Балтії та Польщею "у снігових і холодних умовах".

"Разом з вашими солдатами вони намагаються послати дуже ясний сигнал, а саме: якщо ваші країни відчувають якийсь дискомфорт щодо своєї безпеки, якщо ви відчуваєте якісь ризики, ми прийдемо на допомогу. І ми не просто говоримо, ми це робимо", - підкреслив Лют.

Коментуючи ситуацію в Україні і відносини з Росією, посол також висловив упевненість, що повернення до холодної війни не буде.

"Я не думаю, що ми повернемося до холодної війни, тому що у нас сьогодні немає двох ідеологічних блоків, які б розділяли світ, як це було за часів холодної війни. Коли я служив у Німеччині, на піку холодної війни, у нас в Німеччині було розташовано 300 тисяч військовослужбовців. Цього більше не буде. Ми ще поки не вирішили остаточно, що потрібно робити, але ми вирішили одне, що холодної війни більше не буде", - запевнив посол.

На його думку, НАТО має бути маневреним, гнучкішим і сфокусувати увагу на завданнях колективної оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.