МЗС РФ вірить, що Росію не відключать від SWIFT, але контрзаходи вже готові

Середа, 25 лютого 2015, 13:59

У Москві сподіваються, що Захід у своїй санкційній політиці не доведе справу до відключення РФ від системи міжбанківських комунікацій SWIFT, в іншому випадку Росія запровадить контрзаходи.

Про це сказав директор департаменту економічного співробітництва МЗС РФ Євгеній Станіславов, повідомляє Интерфакс.

"Здоровий глузд, хоча його останнім часом явно бракує, все ж таки повинен бути присутнім. Відключення від системи SWIFT припинить не лише платежі на адресу Росії, але і зустрічні платежі. Не знаю, кому це буде вигідно", - сказав він.

"Таке рішення може бути тільки політично мотивованим і може бути тільки результатом політичного тиску на основних засновників SWIFT" додав Станіславов.

"Можливе відключення нас від цієї системи, де Росія є одним з найбільших клієнтів системи міжбанківських комунікацій (користувачами SWIFT є понад 600 російських банків), по суті, буде означати серйозний акт економічної агресії, причому не тільки відносно нашої країни, але і відносно ключових торговельно-економічних партнерів Росії, в тому числі ЄС (не треба забувати, що наш товарообіг з ЄС і супутні платежі становлять понад 400 млрд доларів у рік)", - пояснив він.

За його словами, у разі відключення від SWIFT Росія буде змушена приймати контрзаходи.

"Відповідні напрацювання вже є" - зазначив політик.

Нагадаємо, раніше голова британського уряду заявив, що відключення Росії від банківської системи SWIFT може бути одним з варіантів посилення санкцій, якщо перемир’я в Україні не буде дотримуватись.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.