У Британії вирішують, чи дозволяти "дітей від трьох батьків"

Вівторок, 3 лютого 2015, 18:04

Британській парламент у вівторок проголосував за закон, який дозволяє народження дітей з ДНК, узятим від трьох людей.

Ця технологія призначена для того, щоб унеможливити передачу смертельних генетичних хвороб від дитини до матері, повідомляє ВВС.

Тепер очікується голосування в Палаті лордів. Якщо воно буде позитивним, то Велика Британія стане першою країною, яка дозволила народження дітей від трьох батьків.

Процедура, розроблена у Ньюкаслі, може допомогти 150 парам на рік, наприклад Шарон Бернарді з Сандерленда, всі семеро дітей якої загинули через мітохондріальну хворобу.

Мітохондрії - це крихітні органели, які є майже в кожній клітині тіла. Вони перетворюють їжу на корисну енергію і мають власну ДНК, яка не впливає на такі характеристики як зовнішній вигляд.

Дефектні мітохондрії, які передаються тільки від матері, можуть призвести до пошкодження мозку, атрофії м'язів, серцевої недостатності і сліпоти.

В ході процедури, подібної до екстракорпорального (або штучного) запліднення, науковці навчилися комбінувати ДНК двох батьків зі здоровими мітохондріями жінки-донора.

Така дитина матиме 0,1% ДНК іншої жінки - причому це стійка генетична зміна, яке перейде в наступні покоління.

Закон підтримують близько 40 провідних науковців з 14 країн. Але згодні не всі.

Минулого тижня католицька і англіканська церкви заявили, що ця ідея небезпечна і неетична, зокрема тому, що передбачає руйнування ембріонів.

Доктор Джиліан Локвуд, експерт із репродуктивної етики, розповіла, що нинішня зміна законодавства "невелика".

"Змінюється менше ніж одна десята відсотка генома. Це не та частина, яка робить нас тими, хто ми є. Вона не впливає на зріст, колір очей, розум, музикальність. Вона просто дає батарейкам правильно працювати", - розповіла науковець.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.