Президент Естонії: санкції потрібно вводити проти цілих сімей в РФ

Середа, 18 березня 2015, 13:54

Президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес виступає за розширення секторальних санкцій проти Росії і поширення чорних списків не лише на окремих осіб, які порушили міжнародне право, а й на членів їхніх родин.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу LTV.

За його словами, досі політика ЄС щодо України була досить неефективною. Зокрема, він вжив метафору "вареної жаби" щодо цієї політики – ви ніколи не зварите жабу, кинувши її в окріп, однак якщо поступово нагрівати воду, жаба перестає помічати підвищення температури і вариться.

"Міністрам закордонних справ потрібен був рік для того, щоб визнати присутність російських військ в Україні, для них це були підтримувані Росією сепаратисти. А Путін вчора сам в усьому зізнався: так, ми надіслали війська", - зазначив він.

За словами президента, до тих санкцій, що вже є, потрібно додати масштабу: розширити секторальні санкції та поширити їх не лише на окремих осіб, а й на членів їхніх сімей.

"Потрібні сильні секторальні санкції, санкції, які б поширювалися на широке коло осіб, на їхні родини. Я думаю, причетні до порушення міжнародного права не люблять шопінг, але ж їхні дружини люблять", - сказав Ільвес.

"Крім того, треба придивитися до схем відмивання грошей", - додав естонський президент.

За його словами, це більше стосується внутрішніх справ європейських країн, оскільки доведеться розпочинати розслідування проти осіб, які беруть "брудні, заплямовані кров'ю гроші", - заявив він.

За словами Ільвеса, "кримський сценарій" в Естонії навряд чи можливий, оскільки з економічної точки зору російські жителі Естонії живуть набагато краще, ніж населення Донбасу.

Водночас Ільвес висловив побоювання у зв'язку з тим, якою буде реакція міжнародного співтовариства в разі військового вторгнення в країни Балтії. Він порівняв нинішню ситуацію з повоєнним періодом, коли Захід у подиві лише спостерігав за переділом Східної Європи.

"Не думаю, що у нас тут можуть бути проблеми з фашизмом", - прокоментував Ільвес ситуацію в Естонії. Президент упевнений, що звинувачення у відродженні фашизму - частина російської пропаганди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.