Країни Північної Європи посилюють військову співпрацю через агресію РФ

П'ятниця, 10 квітня 2015, 08:34

П'ять країн Північної Європи - Норвегія, Данія, Ісландія, Фінляндія та Швеція - вирішили посилити військову співпрацю у відповідь на агресію РФ.

Про це йдеться в спільній заяві міністрів оборони вказаних країн, опублікованій на сайті норвезького видання  Aftenposten.

"Російська агресія проти України та незаконна анексія Криму є порушеннями міжнародного права та інших міжнародних угод. Поведінка Росії представляє найбільш серйозну загрозу європейській безпеці",  - говориться у документі.

Як наслідок, ситуація з безпекою в  прилеглих районах північних країн  значно погіршилася протягом минулого року.... ми повинні бути готові протистояти можливим кризам чи інцидентам",  - зазначають міністри.

"Ми повинні орієнтуватися на дії Росії, а не кремлівську риторику. Росія робить величезні економічні інвестиції в свій військовий потенціал. Лідери країни показали, що вони готові практично і ефективно використовувати військові засоби для досягнення своїх політичних цілей, навіть коли це спричиняє порушення принципів міжнародного права", - підкреслюється в заяві.

"Російські військові діють з викликом вздовж наших кордонів, і  було кілька порушень кордонів балтійських націй", - відзначають вони.

"Російська пропаганда і політичні маневри сприяють розпалюванню ворожнечі між націями, а також всередині організацій, як НАТО і ЄС", - йдеться в тексті.

У відповідь на таку політику РФ, міністри оборони пропонують "проявити солідарність та посилити співробітництво".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.