Референдум щодо членства в ЄС може пройти в Британії вже наступного року

Вівторок, 12 травня 2015, 12:08

Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон хоче прискорити процес підготовки до референдуму щодо членства країни в ЄС і провести його вже в 2016 році.

Про це пише The Guardian з посиланням на урядові джерела.

В уряді зацікавлені прискорити проведення референдуму, щоб уникнути небезпеки, пов’язаної з виборами у Німеччині та Великій Британії в 2017 році.

"Досі було ясно, що Європейська рада не сприйматиме це всерйоз до оголошення результатів виборів. Тепер вони розуміють, що їм доведеться мати з нами справу. В 2015 і 2016 роках відбуватимуться переговори, і було б добре їх завершити до президентських виборів у Франції (навесні 2017) та німецьких федеральних виборів (у вересні 2017)", - сказало джерело в уряді.

"Настрій зараз такий, щоб прискорити процес і провести референдум у 2016 році. Ми завжди говорили, що 2017 рік це радше дедлайн, а не фіксована дата", - зазначив співрозмовник.

Парламентський законопроект, що передбачає референдум, буде включений до промови королеви 27 травня. Незабаром його офіційно представлять у  Палаті громад, щоб таким чином прем'єр отримав можливість провести референдум наступного року.

За підрахунками видання, референдум може бути проведений в липні або вересні 2016 року.

Як повідомлялося, Кемерон після перемоги консерваторів на виборах підтвердив намір у 2017 році провести національний референдум щодо членства країни в ЄС.

В свою чергу глава Європейської ради Дональд Туск розраховує, що Велика Британія залишиться у складі Євросоюзу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.