НАТО однаково реагуватиме на гібридні і збройні загрози – представник альянсу

Середа, 13 травня 2015, 11:49

НАТО реагуватиме на гібридні загрози так само, як і на звичайні, збройні.

Про це сказав Джемі Шеа – колишній речник альянсу, який сьогодні є відповідальним у команді генсека НАТО за "нові безпекові виклики" в інтерв’ю "Європейській правді".

"Приміром, кібератака на одного з членів альянсу – якщо вона сягне певного рівня – може трактуватися як еквівалент військової атаки, яка є приводом для запуску механізму колективної оборони у відповідності до ст. 5 Вашингтонської угоди НАТО. Це було вирішено на саміті в Уельсі", - сказав Шеа.

Він підкреслив, що НАТО, не чекаючи можливої біди, підвищує стійкість членів альянсу не лише щодо звичайних загроз, але й щодо кіберзагроз.

"У квітні ми провели масштабні навчання в Естонії, під час яких кілька сотень фахівців з питань кіберзахисту вивчали можливості протидії різноманітним інструментам кібератак – шпигунським програмам, вірусам тощо", - зазначив він.

За його словами, гібридна війна може прийти в будь-якій формі і в багатьох випадках дії НАТО не будуть правильною відповіддю на такі загрози.

"Саме тому альянс зараз посилює співпрацю з Євросоюзом, який є кращим, ніж НАТО, гравцем у цивільних сферах. Ми в свою чергу можемо допомогти (структурам ЄС) в питаннях розвідки, раннього попередження про можливу загрозу. Адже у гібридній війні особливо важливим є вміння передбачити атаку", - підкреслив Шеа.

Як повідомлялося, за підсумками міністерської зустрічі НАТО в Белеку (Туреччина) буде ухвалене рішення альянсу, що міститиме декілька сигналів до Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.