Калнієте: Київ має готуватися до членства попри відсутність згоди ЄС

Середа, 20 травня 2015, 09:45

Колишня керівниця МЗС Латвії, євродепутат Сандра Калнієте наполягає, що Україна, а також Молдова та Грузія мають вже зараз готуватися до членства в ЄС, попри те що формально ЄС не дав згоду на фіксацію такої перспективи.  

Про це вона заявила під час панельної дискусії на форумі громадянського суспільства Східного партнерства (СхП), що відбувається перед початком саміту СхП, повідомляє з Риги кореспондент "Європейської правди".

Вона визнала, що країнам-партнерам не вдасться досягти визнання перспективи членства під час Ризького саміту.  "Країни, які підписали та ратифікували угоди про асоціацію, вимагають від ЄС певних інструкцій (про наступне зближення з ЄС). Але, на жаль, через позицію деяких країн розширення не просувається", - пояснила вона.

"Водночас, я закликаю країни до того, щоби вони були готові. Вони мають бути готові в якийсь момент почати переговори про вступ", - наголосила Калнієте.

Вона нагадала, що в європейській історії були подібні приклади і країни, які готувалися до вступу до пан'європейських інституцій попри їх відмову розширюватися, зрештою досягли мети.

"Це відбувалося у наших (Латвії) стосунках з НАТО. Нам довго говорили і пояснювали, що не час говорити про наш вступ до альянсу, але ми попри це продовжували готуватися, і коли склалася ситуація – набули членства", - розповіла екс-керівниця МЗС.

Між тим без виконання вимог ЄС згоди на членство не буде і надалі, пояснила вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.