Україна відкличе з СОТ скаргу на австралійський тютюновий закон

Середа, 20 травня 2015, 13:55

Україна має намір відкликати зі Світової організації торгівлі скаргу на Австралію щодо порушення міжнародних норм при випуску сигарет.

Як пише сайт "Апостроф", про це на засіданні Кабміну заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Згідно з наявними в мене даними, цей позов Україна подала на основі клопотання Американської торгової палати, яке датоване 2012 роком. Суть полягає в тому, що на пачці сигарет, яка випускається в Австралії, немає торговельної марки, а зроблено все таким чином, що одразу зникає бажання палити", - розповів прем'єр.

"Україна приєдналася на незрозумілих підставах до цього спору, який датується 2012 роком. Я прошу міністра економіки дати термінове доручення торговому представнику розібратися в цій ситуації. У мене є великі сумніви в доцільності цього торгового спору з Австралією, який тягнеться з 2012 року", - додав він.

Нагадаємо, що суть спору - це закон, який набув чинності в Австралії з грудня 2012 року, згідно з яким всі сигарети повинні продаватися в однакових пачках темно-коричневого кольору.

В тому ж 2012 році Україна оскаржила в СОТ цей австралійський закон. Тоді цей крок пояснювали збитками українських компаній, що експортують цигарки до Австралії. Проте насправді за цією статтею український експорт до цієї країни був нульовим.

У зв'язку з цим експерти неодноразово висловлювали думку, що подання цієї скарги до СОТ зовсім не спрямоване на захист українських інтересів, а було пролобійоване транснаціональними тютюновими компаніями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: