ЄС обурений погрозами Жириновського "повернути Вільнюс і Клайпеду"

Середа, 27 травня 2015, 13:45

Посол ЄС в Росії Вігаудас Ушацкас зажадав офіційної позиції Росії у зв'язку з публічними погрозами депутата Держдуми РФ Володимира Жириновського на телебаченні "повернути Вільнюс і Клайпеду".

Про це дипломат заявив у коментарі Delfi.lt.

Як повідомляється, ці погрози лідер ЛДПР озвучив під час дебатів на російському "Першому каналі" в ніч на середу, в яких брав участь і Ушацкас.

"Коли Жириновський пригрозив "повернути Вільнюс і Клайпеду", я зажадав офіційної позиції Росії на предмет поваги територіальної цілісності Литви", - зазначив  Ушацкас.

Він підкреслив, що представник МЗС відповів йому, що це "приватна думка Жириновського".

За словами Ушацкаса, про участь Жириновського в програмі він дізнався всього за кілька годин до початку ефіру.

"Я відразу ж засумнівався щодо своєї участі в такий клоунаді, яка зазвичай буває з ним. Але я зробив це з поваги до запрошення ведучого Валерія Фадєєва, яке узгоджувалося 5-6 місяців", - зауважив посол ЄС.

"Жириновському були надані виключні місце і можливості для самовираження - він став кидатися різного роду погрозами "повернути Україну", а також повернути "Вільнюс і Клайпеду, які не належать Литві". Це спровокувало мою неминучу реакцію, обурення. Я сказав, що сподіваюся, що це не офіційна позиція Росії, президента Володимира Путіна", - сказав наголосив Ушацкас.

За його словами, програму дивляться мільйони людей, так що вона формує громадську думку.

Водночас, МЗС Литви на своїй сторінці в Twitter також висловило сподівання, що влада РФ дистанціюється від заяв Жириновського.

"Звикнувши до істерії Жириновського, ми очікуємо, що влада РФ дистанціюється від територіальних претензій до Литви", - говориться в повідомленні.

Нагадаємо, що у березні 2014 року  Жириновський запропонував Польщі домагатися проведення референдуму про приєднання п’яти західних областей України – Волинської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Рівненської до Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: