Радбез обрав для України шведську модель відносин з НАТО – експерт

Вівторок, 16 червня 2015, 13:32

В Раді національної безпеки і оборони за зразок для України на найближчі роки беруть шведську модель відносин з НАТО.

Про це йдеться в матеріалі директорки Інституту світової політики Альони Гетьманчук "НАТО та Україна: чи спрацює формула "або членство, або нічого"?" для "Європейської правди".

За словами експерта, досі є сумніви, стартом чого стала відмова України від позаблоковості – інтеграції в альянс чи переходу до нейтралітету.

"В апараті РНБО за зразок для України на коротко- і середньострокову перспективу розглядають шведську модель відносин з НАТО, реалізація якої має створити умови для повноцінного членства у майбутньому.

А саме – Україна має досягнути повної сумісності сектору безпеки та оборони зі структурами  НАТО", - зазначає Альона Гетьманчук.

Таким чином, на її думку, за появи відповідних політичних умов, Україна була б готова стати членом НАТО відразу – без жодних Планів дій щодо членства в Альянсі та інших підготовчих документів.

"Фактично, у такому випадку можна говорити про приховану інтеграцію" - пояснює експерт.

В той же час очікувати політичних умов членства України в НАТО в осяжній перспективі не варто, і процес вступу до альянсу може розпочатись не раніше 2020 року.

"І питання не тільки в тому, чи буде до цього готова Україна, а переважно в тому, чи буде готове до такого процесу НАТО", - пише Альона Гетьманчук.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що завданням української влади є досягти критеріїв для членства в НАТО, а питання членства буде вирішуватись народом на референдумі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.