Путін може посилити вплив на Балканах, поки ЄС і НАТО зволікають - президент Македонії

Вівторок, 23 червня 2015, 13:01

Президент Росії Володимир Путін отримує можливість розширити свій вплив на Балканах, через те що ЄС і НАТО не можуть чітко сформулювати перспективи членства для деяких балканських країн.

Про це заявив президент Македонії Георге Іванов в інтерв’ю Bloomberg.

"Очевидно, що ЄС забув про географію, але Росія дуже добре розбирається в географії. Якщо ви створюєте вакуум, хтось інший готовий заповнити його", - сказав Іванов.

За словами македонського президента, відмова Європейського союзу і НАТО надати деяким країнам  регіону шлях до членства в ці організації, спонукає до росту російських амбіцій.

"Ми б не мали багатьох проблем, з яким ми зараз зіткнулися, якщо б ми почали процес приєднання до ЄС і реформували наше суспільство крок за кроком. Ніхто не здатний провести трансформацію самостійно", - додав він.

Македонія є офіційним кандидатом на вступ до ЄС (з 2005 року) і Північноатлантичний альянс (з 1999 року).

Греція блокує запрошення Македонії в НАТО через саму назву країни, тому що греки мають провінцію з такою ж назвою і бояться територіальних претензій.

Албанія також погрожує  заблокувати заявку Македонії на вступ до НАТО, якщо македонська влада не покращить ситуацію з дотриманням прав албанської етнічної меншини країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: