Світові лідери вітають угоду щодо Ірану, та кажуть, що це лише "надія"

П'ятниця, 3 квітня 2015, 09:35

Лідери провідних держав та організацій світу вітають досягнення угоди між Іраном та міжнародними переговірниками, підсумками якої має стати відмова Тегерану від створення ядерної зброї.

Водночас більшість заяв підкреслюють, що їхній оптимізм - стриманий.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, зокрема, привітав домовленість, досягнуту в Лозанні, та наголосив, що цю угоду ще треба виконати.

"Забезпечити, щоби Іран діяв у відповідності із зобов'язаннями – життєво важливо для міжнародної безпеки", - наголосив він у твіттер-повідомленні.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель, яку цитує Deutsche Welle, назвала цю домовленість важливим кроком до всеосяжної угоди щодо ядерної програми Ірану. "Ми як ніколи наблизились до досягнення угоди, що унеможливлює володіння Іраном атомною зброєю".

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд у коментарі, переданому в редакцію "Європейської правди", наголосив, що має надію на успішне підписання угоди в червні.

"Заяви Федеріки Могеріні та глави МЗС Ірану Заріфа дають нам справжню надію щодо того, що буде досягнуто тривалу угоду. Вирішення "іранської проблеми" є життєво важливим для миру та стабільності", - заявив він.

На думку генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, досягнуті домовленості забезпечать потреби Ірану, але водночас дозволять упевнитись, що його ядерна програма залишиться мирною. Вирішення конфлікту навколо цієї програми сприятиме миру і стабільності в регіоні, йдеться в заяві генсека ООН, яку цитує Deutsche Welle.

Видання з посиланням на британську газету The Guardian зазначає, що іранське державне телебачення показало виступ президента США Барака Обами, в якому він коментує результати переговорів у Лозанні.

Британське видання назвало такий крок іранських журналістів "безпрецедентним". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.