У Німеччині "бухгалтера Освенцима" засудили до 4 років в'язниці

Середа, 15 липня 2015, 11:24

Колишній офіцер СС Оскар Гренінг, відомий як "бухгалтер Освенцима", засуджений до чотирьох років ув'язнення за пособництво в масовому вбивстві.

Про це повідомляє ВВС.

94-річний Гренінг був визнаний винним у пособництві у вбивстві близько 300 тисяч в'язнів концтабору. В Освенцімі Гренінг був відповідальний за підрахунок речей, конфіскованих у ув'язнених, і визнав "моральну провину".

Адвокат Гренінга заявляв, що той не сприяв геноциду, але прокурори стверджували, що він допомагав табору працювати безперебійно.

Оскар Гренінг (фото - AFP) 

Звинувачення прокуратури Нижньої Саксонії, яка відповідає за переслідування нацистських злочинців, базувалося на так званій "угорській операції". Вона проходила з 16 травня до 11 липня 1944 року.

Протягом цих двох місяців солдати СС депортували в Освенцим з Угорщини близько 425 тисяч євреїв. Майже 300 тисяч з них були відразу по прибутті вбиті в газових камерах.

Ймовірно, це був останній гучний судовий процес над нацистським злочинцем у Німеччині.

Раніше повідомлялося, що суд німецького міста Нойбранденбург припинив судове розслідування щодо 94-річного Губерта З., який працював медиком при госпіталі СС в Освенцимі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.