Рада привела реєстрацію свійських тварин до норм ЄС

Середа, 15 липня 2015, 14:15

Верховна рада прийняла у другому читання та в цілому законопроект №1484 про внесення змін до деяких законів України з питань ідентифікації та реєстрації тварин.

Згідно з сайтом парламенту, за документ проголосував 241 депутат. Його підтримали в усіх фракціях, окрім Опозиційного блоку.

Законопроект запроваджує обов’язкову ідентифікацію та реєстрацію всіх сільськогосподарських тварин та встановлює відповідальність для власників та утримувачів тварин за відмову від їхньої реєстрації.

Встановлення контролю за здоров’ям свійських тварин є однією з норм ЄС. Більш того, прийняття цього закону є однією з умов для отримання дозволів на експорт в ЄС української м’ясної (окрім м’яса птиці) продукції.

Для порівняння, зараз не підлягає реєстрації велика рогата худоба, що вирощується селянами для власних потреб. Однак законодавство не забороняє продавати м'ясо такої худоби м’ясокомбінатам, що фактично унеможливлює контроль за безпечністю їхньої продукції.

Варто зазначити, що обов’язок реєстрації тварин несе певні додаткові витрати для селян - близько 30 грн з тварини. Саме тому цей законопроект традиційно вважався "антиелекторальним".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.