Європарламент відхилив ідею про заборону вільно фотографувати на вулицях

Четвер, 9 липня 2015, 17:44

Європарламент відхилив пропозицію Єврокомісії про обмеження права на свободу панорами, тобто вільного фотографування туристичних пам'яток.

Про це повідомляє сайт Європарламенту.

Під свободою панорами мається на увазі принцип, коли все, що перманентно перебуває в суспільному просторі, можна фотографувати і вільно поширювати.

На цього принципі функціонує цілий ряд онлайн-проектів: фотобанки, фотоальбоми і найбільша онлайн-енциклопедія Wikipedia.

"Парламент прислухався до побоювання європейців  і остаточно відхилив пропозицію обмежити право вільно фотографувати в публічних місцях. Майбутня реформа єврокомісара Еттінгера має відображати багатогранну роль, даючи авторам простір для творення, правову визначеність для користувачів, і доступ до культури і знань для всіх людей", - йдеться у повідомленні.

Згідно з чинним директивам ЄС про авторське право, кожна країна має право вносити або не вносити у національне законодавство пункт про свободу панорами.

Раніше Єврокомісія пропонувала зробити об'єктами копірайту панорами визначних пам'яток, таких як Ейфелева вежа. Бажаючі зробити знімки на їх тлі повинні були б отримати дозвіл у відповідальних осіб.

Законопроект стосувався професійних фотографів, однак була ймовірність, що положення документа могли б поширити і на аматорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.