Оприлюднено деталі домовленості Греції з кредиторами

Вівторок, 11 серпня 2015, 10:59

Грецькі ЗМІ опублікували деталі укладеної угоди між Грецію та міжнародними кредиторами.

Ключові пункти домовленостей розмістило грецьке видання MacroPolis.

Зокрема, серед погоджених заходів - поступове підняття пенсійного віку до 67 років (або до 62 за умови 40-річного робочого стажу) до 2022 року.

Також угода передбачає комплексний план рекапіталізації банків, підвищення ліквідності та управління проблемними кредитами.

Окрім того, Греція погодилася на зміни єдиного податку на майно на 2015 рік та повну оцінку системи соціального забезпечення з тим, щоб економити 0,5% ВВП на рік.

Ще одним важливим пунктом угоди є реформи на енергоринку, зокрема на ринку газу, що призведуть до його повної лібералізації до 2018 року.

Передбачено ще затвердження плану приватизації портів Пірей та Салоніки, а також залізничного перевізника TRAINOSE.

Серед інших кроків, на які погодилася Греція - скасування субсидій на дизельне паливо для фермерів, збільшення ставки податку на тоннаж судноплавної індустрії, а також реструктуризація Організації афінського громадського транспорту (OASA).

За інформацією видання, первинний дефіцит бюджету Греції  в 2015 році повинен скласти не більше 0,25% ВВП, первинний профіцит в 2016 році - 0,5% ВВП, у 2017 році - 1,75% ВВП, в 2018 році - 3,5% ВВП.

Очікується, що Єврогрупа проведе зустріч щодо угоди з Грецією в п'ятницю та відкриє шлях до затвердження документа національними парламентами, зокрема Фінляндії та Німеччини.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Греція та кредитори погодили пакет допомоги на 86 млрд євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.