В РФ створять єдину базу санкційних продуктів для Митного союзу

Четвер, 13 серпня 2015, 15:25

Россільгоспнагляд хоче створити єдину електронну базу санкційних продуктів для Росії, Білорусі і Казахстану.

Про це повідомив керівник управління Россільгоспнагляду по Москві, Московській і Тульській областях Євген Антонов в інтерв’ю виданню M24.RU.

За його словами, єдина система електронного контролю видачі фітосанітарних та ветеринарних документів у країнах Митного союзу закриє шлях для санкційних продуктів, що потрапляють до Росії з Білорусі. Адже, як зазначається, транзит із Білорусі до Казахстану нерідко стає "лазівкою" для проникнення нелегальних продуктів в Росію.

Він зазначив, що на території Росії вже є база даних сертифікатних документів, однак у Россільгоспнагляді розраховують підключити до неї Білорусію і Казахстан.

"Тоді білоруси, видавши фітосанітарний або ветеринарний сертифікат продукції, яка за документами їде, наприклад, в Астану, поставлять у базі спеціальний прапорець. Наші казахські колеги, прийнявши і оглянувши товар, прапорець знімуть. Якщо ж вантаж до Казахстану не дійшов, то прапорець залишиться, і наступного разу цій фірмі не видадуть сертифікат, а запитають, куди вона поділа попередню партію", - розповів Антонов про механізм тристоронньої взаємодії.

Коли саме з’явиться така база, чиновник не уточнив, зазначивши, що на федеральному рівні провадиться "серйозна робота" в рамках спільних комісій Росії, Білорусі і Казахстану.

Зазначається, що на початку серпня "не доїхали" до Казахстану 28 тонн польських томатів і яблук, "осівши" в одному з російських оптово-продовочих центрів. Вилучену продукцію знищили, скинувши у компостну яму.

Нагадаємо, 29 липня президент РФ Володимир Путін підписав указ про знищення санкційних продуктів.

Водночас, 13 серпня, у Держдумі висловили пропозицію роздавати ці продукти малозабезпеченим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.