У "безвізовому" звіті України немає слова "фінальний", попри заяви АП

Четвер, 20 серпня 2015, 11:07

Нібито "фінальний звіт" України про виконання рекомендацій ЄС для візової лібералізації, повідомлення про який спричинило резонанс в суспільстві, насправді не містить в своїй назві чи тексті згадки про те, що це – дійсно "фінальний" документ.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди", який мав змогу ознайомитися з текстом даного звіту.

В документі підкреслюється, що це – інформація про прогрес України "станом на 17 серпня".

Як повідомлялося, 18 серпня прес-служба та офіційний твіттер президента оголосили, що Київ передав до Брюсселю "фінальний звіт щодо візової лібералізації" та чекає від Єврокомісії його схвалення (що повинно мати наслідком скасування короткострокових шенгенських віз для громадян України).

Це здивувало експертів, адже Україна наразі далека від виконання всіх вимог Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) і не може претендувати на те, щоби надсилати "фінальний" звіт (детальніше про це – в статті Сергія Сидоренка "Безвізовий фальстарт: Україна прозвітувала в Брюссель про успіхи, яких немає"). Однак наступного дня в АП в коментарі ЄП знову наголосили, що йшлося саме про "фінальний" звіт України.

В дійсності ж назва документу звучить так: "Про стан виконання Україною рекомендацій чотирьох блоків ПДВЛ на 17 серпня" (State of Implementation by Ukraine of the Recommendations under the Four Blocks of the Action Plan on Visa Liberalisation, as of 17/08/2015). В його тексті також відсутні будь-які згадки  про "фінальний" характер даного документу.

"Це просто робочий документ, повідомлення про прогрес України у виконанні вимог ПДВЛ", - розповіло джерело "Європейської правди".

Точно такі звіти надсилалися з Києва до Брюсселю раніше. А в разі, якщо восени Україна не завершить виконання плану, їй доведеться знову надсилати до Брюсселю звіт з такою назвою.

Європейська правда надіслала запит до АП з проханням підтвердити інформацію про назву даного документу, відповіді наразі не отримали.

Щоби розкрити реальну ситуацію з тим, що ми зробили, і що досі не зробили для скасування віз, "Європейська правда" ближчим часом розпочинає публікацію серії матеріалів у співпраці з експертним центром "Європа без бар’єрів".

Перша стаття буде опублікована в розділі "Безвізовий щоденник" до кінця поточного тижня. Слідкуйте за оновленнями!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: