НАТО і Росії потрібні нові правила, щоб уникнути війни - аналітики

Середа, 26 серпня 2015, 10:31

НАТО і Росія повинні узгодити загальні правила, які дозволять запобігти ризикам виникнення непередбачених військових конфліктів між Москвою і Заходом.

Про це йдеться у доповіді аналітиків центру "European Leadership Network" (ELN) під назвою "Уникнути війни в Європі: як знизити ризик військового зіткнення між Росією і НАТО".

Подібний документ був підписаний у 2014 році між США і Китаєм, щоб уникнути небезпечних інцидентів в Східно-Китайському морі і в інших регіонах.

У звіті йдеться, що має бути терміново скликана рада Росія-НАТО для обговорення можливого Меморандуму про взаєморозуміння між НАТО та її партнерами і Російською Федерацією про правила поведінки щодо забезпечення безпеки повітряного і морського зіткнень між двома сторонами.

На думку експертів, така угода дозволить викласти принципи і процедури комунікацій, які повинні дотримуватися в ході зіткнень між військовими і повітряними судами.

Документ буде вимагати від кожної сторони своєчасно попереджати про небезпеку, якщо в безпосередній близькості від дислокації сил і засобів іншої сторони будуть проходити військові навчання і бойові стрільби.

Сторони також повинні будуть своєчасно повідомляти про маневрування військових та повітряних суден.

Аналітики відзначають, що договір також повинен містити перелік дій, яких слід уникати: імітації атак шляхом наведення гармат, ракет, радіолокаційних станцій управління вогнем, торпедних апаратів та інших видів зброї у напрямку військових кораблів і військових літаків противника.

Також необхідно узгодити радіочастоти, які використовуються для зв'язку, і словниковий запас сигналів, який повинен використовуватися, якщо між командирами сторін є мовний бар'єр.

Як повідомлялося, на початку серпня аналітики ELN опублікували звіт у я кому йшлося, що Росія і НАТО готуються до можливої конфронтації, про що свідчать масштабні навчання обох сторін, які відбулися цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: