Росія і НАТО готуються до можливого конфлікту - аналітики

Середа, 12 серпня 2015, 12:17

Росія і НАТО готуються до можливої конфронтації, про що свідчать масштабні навчання обох сторін, які відбулися цього року.

Про це йдеться у доповіді аналітиків центру "European Leadership Network" (ELN) під назвою "Підготовка до найгіршого: чи роблять військові навчання Росії і НАТО війну в Європі більш вірогідною?".

У військових маневрах у березні Росія задіяла 80 тис. військових, 12 тис. одиниць важкого озброєння, 65 кораблів, 15 субмарин і 220 бойових літаків.

"Масштаби даних навчань свідчать про те, що це було відпрацювання сценарію війни виключно з США та НАТО", - зазначають аналітики.

У навчанніях НАТО "Союзницький щит", які відбулися в червні на східних кордонах Альянсу, були задіяні 15 тис. військових з 19 країн-членів НАТО та трьох країн-партнерів.

"Характер цих маневрів, у якому відображалися як дії, схожі на ті, що відбувалися на ранніх стадіях захоплення Криму, так і пряма загроза нападу на кордони НАТО, залишає Росію як єдиного можливого супротивника", - заявляють у ELN.

Аналітики підкреслюють, що дані факти не означають, що керівництво обох сторін прийняло рішення почати війну або що військовий конфлікт між ними неминучий, але зміна профілю навчань - це факт, який змінює клімат напруженості в Європі.

"Навчання показують, що кожна зі сторін розглядає навчання як військовий конфлікт із протилежним супротивником. Хоча спікери стверджували, що ці навчання спрямовані проти гіпотетичних супротивників, характер і масштаби їх вказують на інше: Росія готується до конфлікту з НАТО, а НАТО готується до можливої конфронтації з Росією", - йдеться у доповіді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: