Фінляндія може запровадити прикордонний контроль із країнами Шенгену - глава МВС

Середа, 26 серпня 2015, 15:34

У разі необхідності Фінляндія може запровадити прикордонний контроль  з країнами Шенгенської зони у зв'язку з напливом мігрантів.

Про це заявив голова МВС країни Петтері Орпо, повідомляє фінське видання Yle.

За його словами, через країни Південної Європи та Балканського півострова в ЄС прибуває величезна кількість біженців, що не проходять жодної реєстрації. При цьому  Фінляндія змушена розглядати їхні заяви на статус біженця, оскільки вона в таких випадках вважається першою країною прибуття.

"Ми не можемо контролювати потік мігрантів з-за меж Євросоюзу…. Вони ніде не реєструються", - зазначив міністр.

"Необхідно, аби Європа запровадила ідентифікацію прибулих і контроль за кордонами. Ця ситуація виходить з-під контролю", - заявив Орпо.

Міністр додав, що у разі особливих випадків і кризових ситуацій допускається введення прикордонного контролю в межах шенгенської зони.  Поки що такої ситуації не зафіксовано, зазначає він. Орпо сподівається на покращення ситуації протягом наступних кількох днів, максимум – тижнів.

Раніше про те, що Шенгенська угода може опинитися під загрозою через наплив мігрантів, говорив міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр.

Про необхідність закриття Шенгену заявляв також міністр фінансів Чехії Андрей Бабіш.

Про загрозу Шенгену у разі відсутності змін до правил надання притулку в ЄС сказав і міністр закордонних справ Італії Паоло Джентілоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.