МЗС допускає відновлення ТЕМ для надання комерційних послуг

Четвер, 27 серпня 2015, 14:37

У МЗС виступають за створення торговельно-економічних місій (ТЕМ) України за кордоном окремо від посольств.

Про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила в інтерв'ю агентству Українські новини.

"Питання торгових місій знаходиться зараз все-таки в більш теоретичній площині, ніж у практичній. Враховуючи відсутність коштів у бюджеті, неможливо забезпечити нормальне повноцінне функціонування торговельних місій, хто б ними не керував - Міністерство економіки або Міністерство закордонних справ", - пояснила Зеркаль.

Вона зазначила, що міністерство продовжує вести дискусію з приводу функціонування торговельних місій з неурядовими організаціями та експертами, які працюють у торгівлі.

"Це повинні бути торгові представництва, але не при посольствах, а такі, які зможуть надавати якісь види платних послуг і забезпечувати себе фінансово. Триматися за зелені (дипломатичні) паспорти - це, звичайно, дуже добре, але коли є зелений паспорт, не можна за свої послуги отримувати гроші, тому що це суперечить загальному підходу до дипломатичної служби", - уточнила вона.

Зеркаль повідомила, що МЗС готовий сприяти таким місіям, зокрема надавати вільні приміщення за кордоном у разі наявності таких у міністерства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.