У США судять росіянина з "Талібану": звинувачують у терактах в Афганістані

Вівторок, 4 серпня 2015, 10:23

Колишній американський солдат, який свідчить у суді над Іреком Хамідулліним, заявив, що лідер групи талібів, потрапивши в полон, був поступливим і сказав, що він робить "Божу справу".

Про це повідомляє Reuters.

Хамідуллін, колишній радянський командир танка, який прийняв іслам і воював за талібів, є першим учасником Афганської війни, якого судить федеральний суд США.

Хамідулліна минулого році звинуватили за 15 кримінальними пунктами, починаючи від підтримки терористів до злочину із застосуванням вогнепальної зброї, включаючи напад на базу прикордонної поліції Афганістану в листопаді 2009 року.

"Він підняв руки і сказав (англійською мовою): "Не вбивай мене, я громадянин Росії'", - сказав Тодд Маркум, який поранив і затримав Хамідулліна, коли військовослужбовці переслідували бойовиків, які напали на табір в провінції Хост.

"Він сказав, що він просто робив "Божу справу", - додав Тодд.

Ні американські, ні афганські військові не були вбиті в результаті нападу, а Хамідуллін був єдиним серед 30 бойовиків, який залишився в живих.

Хамідуллін був заарештований і провів у неназваному об'єкті Пентагона в Афганістані п'ять років, перш перш ніж постав перед судом у США.

Прокурори заявляють, що після невдалої атаки Хамідуллін відкрив вогонь по афганських і американських військових з кулемета. Йому загрожує довічний термін у в'язниці, якщо його визнають винним за всіма пунктами.

Крім Тодда, прокурори викликали шість інших свідків, у тому числі американських вертолітників і артилеристів, які атакували групу бойовиків, а також американського командира, який відвідав Хамідулліна в лікарні незабаром після того, як він був узятий в полон.

Суд, який розпочався в минулий четвер, як очікується, триватиме тиждень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: