Коаліція незабаром почне "повномасштабну операцію" проти ІДІЛ - Туреччина

Середа, 5 серпня 2015, 15:54

Туреччина заявила, що очолювана США міжнародна коаліція незабаром почне "повномасштабну операцію" проти ісламських бойовиків з державних турецьких авіабаз. Сирія заявила, що будь-які військові дії, не скоординовані з Дамаском, порушать її суверенітет.

Про це повідомляє Reuters.

Туреччина, яка є членом НАТО, офіційно погодилася відкрити свої повітряні бази для літаків США і коаліції в минулому місяці, значно змінивши свою політику після багатьох років небажання приймати провідну роль у боротьбі проти ісламістських бойовиків, які діють на її кордонах.

Анкара і Вашингтон працюють над планами щодо забезпечення повітряного прикриття для групи навчених американцями сирійських повстанців і спільно витіснити "Ісламську державу" з території, що тягнеться на 80 км уздовж турецького кордону.

"У рамках нашої угоди з США ми добилися прогресу щодо відкритості наших баз, зокрема Інджирлік. Пілотовані і безпілотні американські літальні апарати прибувають і найближчим часом ми запустимо комплексну боротьбу проти Ісламської держави", - сказав міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муалем заявив, що Сирія підтримує зусилля по боротьбі з Ісламським державою, за умови що вони були узгоджені з офіційним Дамаском.

"Для нас в Сирії немає помірної опозиції і непомірної опозиції. Хто йде зі зброєю проти держави - терорист", - сказав аль-Муалем, додавши, що Дамаск був проінформований про присутність навчених США повстанців.

"Сполучені Штати зв'язалися з нами, перш ніж вони відправили ці групи, і сказали, що вони борються проти Daesh (Ісламської держави), а не сирійської армії", - додав він.

Міжнародна коаліція на чолі з США створена в 2014 році. Дії американців в Іраку і Сирії підтримують Британія, Йорданія, Марокко, Бахрейн, Катар, Саудівська Аварія. Нещодавно до них приєдналася Туреччина.

Раніше президент США Барак Обама санкціонував використання військової авіації для захисту сирійської опозиції від атак урядових сил.

Росія піддала нові плани США в Сирії жорсткій критиці, заявивши, що це може призвести до посилення позицій екстремістів на території країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.