Резолюція проти угоди з Іраном не пройшла в Сенаті США

П'ятниця, 11 вересня 2015, 08:14

Резолюція проти угоди щодо ядерної програми з Іраном не набрала необхідної кількості голосів в Сенаті США зусиллями сенаторів від Демократичної партії.

Про це повідомляє Bloomberg.

Проти резолюції проголосували 42 сенатора, 58 її підтримали, при необхідних 60 голосах. Таким чином, республіканці не змогли набрати голосів, щоб припинити дебати з приводу резолюції, і винести її на голосування.

На наступному тижні, згідно порядку, Сенат продовжить обговорення іранської ядерної угоди. Сенатор-демократ Дік Дурбін висловив думку, що ще одне голосування не вплине на рішення по іранській угоді.

Держсекретар США Джон Керрі у своїй заяві відзначив, що голосування Сенату США є важливим кроком вперед по відношенню до Америки та її міжнародних партнерів у реалізації угоди, досягнутої з Іраном щодо ядерної зброї.

"Коли цей договір буде виконаний, то він зробить Сполучені Штати, наших друзів і союзників на Близькому Сході, і весь світ безпечнішим. Спільний комплексний план дій передбачає скорочення та суворі обмеження щодо іранської ядерної діяльності, і він забороняє Ірану розвивати ядерну зброю назавжди", - йдеться в заяві.

"Забігаючи вперед, Держдеп і вся адміністрація будуть повною мірою прихильні здійсненню та перевірці цієї угоди, щоб гарантувати, що Іран виправдовує взяті на себе зобов'язання. Ми також продовжимо тісно співпрацювати з нашими партнерами і союзниками в регіоні, щоб поглибити нашу співпрацю у сфері безпеки та протидії дестабілізуючій поведінці Ірану, в тому числі і його підтримці тероризму", - додав Керрі.

Як повідомлялося, паніше президент Барак Обама заручився підтримкою 34 сенаторів, яка необхідна для подолання можливого вето проти домовленостей в Конгресі

Очікується, що обидві палати Конгресу, де більшість мають республіканці, проголосують проти домовленостей з Іраном, після чого президент Барак Обама накладе вето на цю резолюцію.

Щоб подолати президентське вето, потрібна конституційна більшість в обох палатах конгресу — в Сенаті це 67 голосів зі 100. Таким чином, 34 голоси сенаторів в підтримку угоди не дозволять Конгресу заблокувати її.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: