Санкції проти Ірану можуть зняти на початку 2016 року - ЗМІ

Вівторок, 8 вересня 2015, 09:56

Нафтові та фінансові санкції щодо Ірану, ймовірно, будуть скасовані протягом перших трьох місяців 2016 року.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на інформацію чотирьох західних дипломатів.

Згідно з положеннями угоди між світовими державами та Іраном від 14 липня, санкції будуть зняті в обмін на обмеження ядерної діяльності. Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) оцінить, чи виконав Іран умови угоди.

За словами трьох джерел, всі необхідні процедури для скасування санкцій завершать, ймовірно, в січні або лютому. Четверте джерело стверджує, що обмеження знімуть наприкінці березня. Всі чиновники володіють інформацією МАГАТЕ з перевірки діяльності Ірану в ядерній енергетиці.

Всі четверо дипломатів не погодилися з заявами про те, що Іран не дає перевіряльникам МАГАТЕ достатньо інформації про ядерні об'єкти. Агентство вже почало отримувати значно більше інформації, зазначив один з них.

"Ми зробимо все, щоб прискорити нашу роботу, але це багато в чому залежить від діяльності Ірану, і це стосується технічних реалій. Ми повинні побачити, як вони можуть організувати і як швидко вони можуть це зробити", - сказав генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано.

Амано додав: йому відомо, що Іран намагатиметься виконувати свої зобов'язання "якомога швидше", але він відмовився прогнозувати, скільки часу має пройти до того, як інспектори можуть перевірити, що Іран скоротив запаси низькозбагаченого урану і центрифуг.

Як повідомлялося, шість країн-посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) в липні досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: