Резолюція проти угоди з Іраном вдруге заблокована в Сенаті США

Середа, 16 вересня 2015, 09:09

Резолюція проти угоди щодо ядерної програми з Іраном вдруге за тиждень не набрала необхідної кількості голосів в Сенаті США.

Про це повідомляє Reuters.

Республіканська більшість у Сенаті, яка виступає проти угоди з Іраном, не набрала необхідних 60 зі 100 голосів, щоб винести документ на голосування. Проти резолюції проголосували 42 сенатора, 56 - її підтримали.

Минулого тижня резолюцію підтримали 58 сенаторів, але під час голосування у вівторок двоє республіканців-кандидатів у президенти, Ренд Пол і Ліндсі Грем, не голосували.

Лідер більшості в Сенаті Мітч Макконнелл має намір влаштувати третє процедурне голосування щодо Ірану, можливо, цього тижня.

Він пропонує президенту Бараку Обамі не знімати економічні санкції з Ірану, поки уряд цієї країни формально не визнає право Ізраїлю на існування, а також не визнає факт утримання під вартою американських громадян.

Як повідомлялося, раніше президент Барак Обама одержав підтримку 34 сенаторів, яка необхідна для подолання можливого вето проти домовленостей в Конгресі

Очікується, що обидві палати Конгресу, де більшість мають республіканці, проголосують проти домовленостей з Іраном, після чого президент Барак Обама накладе вето на цю резолюцію.

Щоб подолати президентське вето, потрібна конституційна більшість в обох палатах Конгресу — в Сенаті це 67 голосів зі 100. Таким чином, 34 голоси сенаторів на підтримку угоди не дозволять Конгресу заблокувати її.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.