Конкурс на антикорупційного прокурора має пройти без тиску - єврокомісар

П'ятниця, 25 вересня 2015, 13:05

Конкурсна комісія з обрання антикорупційного прокурора повинна бути "чистою" та викликати повагу серед громадськості.

Про це заявила єврокомісар з питань юстиції Вєра Юрова під час прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

За її словами, це питання "дуже інтенсивно обговорювалося" нею під час візиту до столиці України з представниками влади та громадськістю.

"Моя точка зору з цього питання така, що конкурсна комісія повинна мати найвищий можливий рівень довіри і рівень поваги не лише серед представників влади, але й серед представників громадськості",  - наголосила Юрова.

"Ці люди обиратимуть орган, який відіграватиме вирішальну роль у боротьбі з корупцією та в забезпеченні довіри серед громадян, що ця країни може переслідувати корупцію", - підкреслила єврокомісар.

Раніше в ЄС заявили про сумнів у конкурсі на посаду антикорупційного прокурора. Зокрема, у своїй заяві посол ЄС Томбінський зазначив, що в суспільстві є недовіра до членів комісії від ГПУ.

Як повідомляла "Європейська правда", критика суспільства стосується саме четвірки від генпрокурора – до неї увійшли прокурори, щодо яких лунали підозри в незаконному збагаченні. Однак окрім цього лунали звинувачення в тому, що президент матиме повний контроль над рішенням комісії (контролюючи 7 з 11 її членів) і конкурс перетвориться на формальність.

Відсутність антикорупційної прокуратури заважає запустити роботу Національного антикорупційного бюро і створює одну з ключових перепон для впровадження безвізового режиму з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.