Міноборони Норвегії: ми не розглядаємо РФ як пряму загрозу

П'ятниця, 25 вересня 2015, 15:13

Норвегія не розглядає Росію як пряму військову загрозу в даний час.

Про це заявила міністр оборони Норвегії Іне Еріксен Сорейде виступаючи на конференції в Вашингтоні, повідомляє Міністерство оборони Норвегії.

"Я хотіла б чітко сказати: в нинішній ситуації ми не розглядаємо Росію як пряму військову загрозу Норвегії чи норвезьким інтересам", - сказала вона.

За її словами, є підстави думати, що спільні інтереси в Арктиці можуть гарантувати певну передбачуваність у стосунках між країнами.

"Але стратегічні зміни змушують нас думати і по-іншому. Нинішній світ не такий, яким би він мав бути", - зазначила Сорейде.

За словами Сорейде, Норвегія уважно стежить за ходом військових реформ в РФ і відзначає факт значного посилення російського військового потенціалу.

"В Арктиці ми поки не спостерігаємо істотного збільшення числа польотів російських ВПС.  При цьому, враховуючи стратегічне значення російського військового потенціалу на Півночі, можна сказати, що ця область буде мати дуже велике значення у разі будь-якої потенційної кризи або конфлікту з участю Росії", – сказала міністр оборони Норвегії.

Сорейде попередила про те, що НАТО потенційно може зіткнутися з таким викликом, як перепони доступу/блокування зони в Північній Атлантиці і загрози морським лініям комунікацій в Атлантичному океані.

За її словами, ці та інші можливі виклики повинні враховуватися альянсом. Норвегія ж, зі свого боку, буде в найближчі роки робити акцент на "хорошому володінні ситуацією і забезпеченні обізнаності про навколишнє середовище", що є "ключем до забезпечення тривалої стабільності".

Як повідомлялося, до 2019 року Норвегія придбає у США до 59 військових літаків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.