Україна та Норвегія за підтримки НАТО розроблять міношукач нового покоління 3D

Понеділок, 21 вересня 2015, 12:22

НАТО активно допомагає Україні з розмінування, а українські та норвезькі спеціалісти за сприяння Альянсу розроблять міношукач нового покоління 3D.

Про це в інтерв’ю агентству УНІАН повідомив виконувач обов’язків глави Місії України при НАТО Єгор Божок, говорячи про стан трастового фонду з розмінування.

"Де-факто, робота і взаємодія між Україною та НАТО на цьому напряму вже ведеться. Більше сотні, а саме сто десять українських спеціалістів, вже пройшли підвищення кваліфікації в центрі НАТО в Мадриді і у відповідних школах Словаччини. Німеччина вже передала піротехнічним підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій 50 надсучасних нових міношукачів", - деталізував він.

Крім того, за його даними, на завершальній стадії знаходиться погодження в НАТО спільного українсько-норвезького проекту з розробки абсолютно нового 3D міношукача, який потім буде поставлений на використання в ДСНС і в Міноборони.

"Цей проект, вартістю 450 тис. євро, розрахований на півроку, тобто через півроку цей новий міношукач має бути продемонстрований. Це все фінансується з бюджету НАТО", - наголосив дипломат.

Божок уточнив, що на сьогодні існують різні варіації такого міношукача, але є "завдання зробити найбільш чутливий та точний, який дозволить піротехніку, не торкаючись об'єкту, чітко розуміти, яка його форма, до міліметрів".

"Як кажуть спеціалісти, інколи міліметр має критичне значення з точки зору життя і здоров'я піротехніків. Ця розробка буде здійснена в Україні за допомогою норвезьких спеціалістів", - підкреслив в.о. глави Місії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.