Китай обіцяє скоротити армію на 300 тисяч військових

Четвер, 3 вересня 2015, 13:15

Китай скоротить 300 тисяч військових на тлі зростання витрат на робочу силу й технологічних можливостей, що дозволяють знизити потребу у великій кількості персоналу.

Про це заявив голова КНР Сі Цзіньпін, повідомляє Assocaited Press.

Наразі китайська армія налічує 2,3 млн військових і навіть у разі обіцяного скорочення залишиться найчисельнішою армією світу.

Голова КНР не навів конкретних причин для скорочення, проте експерти вважають, що така заява пролунала як спроба пом'якшити враження від параду у Пекіні, де пройшли маршем 12 тисяч військових у супроводі танків, бомбардувальної авіації та міжконтинентальних балістичних ракет.

Парад проігнорували Японія, США та інші великі демократії, яких турбує, що Китай дедалі агресивніше відстоює свої територіальні претензії в Південно-Китайському морі та в інших місцях.

Китай останнім часом дедалі більше орієнтується на високотехнологічне озброєння, а не на кількісний склад військових підрозділів, як це було раніше

Як приклад, остання версія основного бомбардувальника китайської армії Н-6К потребує всього трьох чоловік екіпажу, вдвічі менше, ніж раніше.

Армія Китаю, незважаючи на величезний кількісний склад, не брала участі у великих конфліктах з часу короткої прикордонної війни з В'єтнамом у 1979 році, хоча Китай вже давно є одним з провідних учасників миротворчих місій ООН і починаючи з 2008 року вступив в багатонаціональну антипіратську місію патрулювання в Аденській затоці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.