ЄСПЛ заборонив Росії висилати біженців назад до Сирії

Четвер, 15 жовтня 2015, 12:09

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію виплатити компенсацію біженцям, яких російська влада утримує під вартою і має намір вислати до Сирії, і заборонив примусове видворення.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЧ.

Заявниками у справі "L.M. та інші проти Росії" виступили палестинець без громадянства із Сирії та двоє сирійських громадян. На момент подачі заяви вони знаходилися під вартою в центрі утримання для іноземних громадян в Калузькій області.

Згідно із рішенням суду, Росія має забезпечити негайне звільнення двох заявників, які утримуються під вартою. Крім того, Росія повинна виплатити кожному із заявників 9000 євро моральної компенсації та 8600 євро загалом заявникам на відшкодування витрат.

Заявники потрапили до Росії в 2013 році. У березні 2014 року один із сирійців запросив статус біженця в Росії, але його прохання було відхилено. У квітні 2014 року всіх трьох заарештували на швейній фабриці в місті Малоярославець.

Районний суд згодом визнав їх винними у адміністративних правопорушеннях, а саме у порушенні правил проживання і роботи без на дозволу проживання. Суд зобов'язав вислати їх назад до Сирії, а до того часу утримувати під вартою.

Двоє біженців з того часу знаходяться в центрі утримання іноземних громадян, у той час як третій втік у серпні 2014 року і його подальше місцезнаходження невідомо.

ЄСПЧ одноголосно постановив, що примусове повернення заявників до Сирії означатиме порушення статті 2 (право на життя) та/або статті 3 (заборона тортур і нелюдського або принижуючого гідність поводження) Європейської Конвенція про права людини.

Крім того, мали місце порушення статті 5 §1 (F) (право на свободу та особисту недоторканність) і статті 5 §4 (право на те, щоб законність утримання під вартою була розглянута судом невідкладно).

Також зазначається, що Росія не виконує своїх зобов'язань відповідно до статті 34 (право на подачу індивідуальної скарги).

"Це був перший раз, коли суд звернувся до питання про повернення до Сирії в нинішній ситуації. Суд встановив, що, на думку міжнародних звітів про кризу в Сирії і додаткову інформацію про конкретну ситуацію заявників, заявники висунули обґрунтовані твердження, що їх повернення до Сирії матиме  реальну небезпеку для їхнього життя і особистої безпеки", - йдеться у рішенні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: