ЄСПЛ зобов'язав Київ виплатити 11000 євро засудженим за "Україну без Кучми"

Вівторок, 6 жовтня 2015, 16:21

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 11 тисяч євро в якості компенсації моральної шкоди трьом членам УНА-УНСО Миколі Карпюку, Миколі Ляховичу та Ігорю Мазуру, засудженим за участь в масових заворушеннях у березні 2001 році, які стали завершенням акції "Україна без Кучми".

Відповідне рішення у справі "Карпюк та інші проти України" оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

Суд постановив виплатити по 4 тисячі євро Ляховичу та Мазуру та 3 тисячі євро - Карпюку. При цьому ЄСПЛ відмовив у компенсації ще чотирьом позивачам, заарештованим у цій справі - Сергію Гальчику, Олегу Бурячку, Андрію Косенко та Григорію Ляховичу.

У березня 2001 року у Києві біля будівлі адміністрації президента України відбулися зіткнення між учасниками антипрезидентської акції "Україна без Кучми" і правоохоронними органами.

Після розгону мітингу протест "Україна без Кучми", по суті, був припинений.

Згодом за участь у заворушеннях засудили 18 людей на строки від 2 до 4,5 років. Четверо із них отримали умовні терміни.

ЄСПЛ прийшов до висновку, що дії позивачів на акції протесту не були співрозмірні покаранню, яке їм призначив український суд.

Слід зазначити, що Микола Карпюк зараз знаходиться під вартою у Росії, через те, що Слідчий комітет РФ звинуватив його у вбивствах російських військових у Чечні в 1994-1995 роках.

Карпюк стверджує, що російські слідчі його катували, вибиваючи свідчення, а також погрожували викрасти з України дружину і сина, щоб піддати тортурам.

За даними "Правого сектору", до якого входив Карпюк, українця викрали співробітники ФСБ у березні 2014 року і вивезли до Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.