Верховний лідер Ірану схвалив ядерну угоду

Середа, 21 жовтня 2015, 14:33

Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеі затвердив ядерну угода між Тегераном і світовими державами і заявив, що вона повинно бути реалізована при дотриманні певних умов.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Хаменеї заявив у листі президенту Хасану Роуханф, що Сполучені Штати і Європейський Союз мають чітко оголосити про ліквідацію санкцій проти Ірану, і попередив, що в угоді є кілька структурних слабких місць.

Раніше Хаменеі, який є одночасно і світським і духовним керівником держави, виступив з промовою, в якій припустив, що країна відмовиться від "ядерного угоди", яке було прийнято в липні у Відні.

14 липня шість країн-посередників (США, Німеччина, Великобританія, Франція, Китай і Росія) досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Згідно з угодою, іранські ядерні об'єкти будуть продовжувати свою діяльність, але буде встановлений чіткий механізм контролю за їх діяльністю. Крім того, вже збагачений уран буде збіднений, а реактори змінять так, щоб вони не могли виробляти плутоній.

У відповідь з Ірану знімуть санкції поступово. У цьому випадку нафту і газ буде поставлятися в країни ЄС, що суттєво змінить картину ринку і призведе до зниження цін на енергоносії.

Як повідомлялося, Європейський Союз прийняв необхідні законодавчі заходи, спрямовані на зняття фінансових і економічних санкцій з Ірану, пов'язаних з його ядерною програмою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: