ЄС розпочав підготовку до зняття санкцій з Ірану

Понеділок, 19 жовтня 2015, 13:14

Європейський Союз прийняв необхідні законодавчі заходи, спрямовані на зняття фінансових і економічних санкцій з Ірану, пов'язаних з його ядерною програмою.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні.

"Сьогодні день прийняття Об'єднаного комплексного плану дій (JCPOA), пов'язаного з іранською ядерною програмою. Це ще один важливий етап, який робить нас на крок ближче до початку реалізації JCPOA, до якого ми твердо прихильні. Іран починає реалізацію своїх ядерних зобов'язань для повного і ефективного завершення. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) здійснюватиме необхідні приготування для моніторингу та перевірки цих кроків", - йдеться у заяві.

19 жовтня у Відні почалося перше засідання спільної комісії "шестірки" (5 постійних членів Радбезу ООН та Німеччина) та делегації Ірану щодо виконання плану.

Точні терміни виконання заходів Іраном не обумовлені, але їх виконання і підтвердження з боку МАГАТЕ стане основною для зняття фінансових та економічних санкцій.

Як відомо, шість країн посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) в липні досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: