США придбали в РФ військові гелікоптери для Афганістану на $500 млн – ЗМІ

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 12:13

Американські військові розробили схему, за якою закупили російські гелікоптери Мі-8 та його пізнішу модифікацію - Мі-17 для військ Іраку і Афганістану на суму більше ніж півмільярда доларів.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні словацького видання Aktuality.  

В матеріалі словацького журналіста Яна Кучака вказується, що оборудки здійснювалися за допомогою словацької компанії Air Transport Europe (АТЕ).

Як вдалося встановити виданню, свого часу компанія АТЕ приймала участь в угоді з модернізації гелікоптерів для Афганістану на суму більше ніж 95 мільйонів доларів. Ці угода викликала дуже великі сумніви щодо її прозорості і легальності.

"Все почалося з того, що американське міністерство оборони вирішило придбати для озброєння армій Афганістану та Іраку саме російські військові гелікоптери, адже іракські та афганські військові краще знайомі саме з радянськими військовими технологіями", - пише Кучак.

Проблема полягала в тому, що компанія "Рособоронекспорт" підпадає під дію санкцій щодо постачання зброї. Американське відомство знайшло вихід із ситуації.  

Була розроблена схема, за якою низка посередників закуповувала "цивільні гелікоптери", які потім перетворювалися на військові на спеціальних майданчиках в ОАЕ.

Загалом протягом кількох років США витратили на придбання російських гелікоптерів за цією схемою понад півмільярда доларів.

Частиною цієї схеми була компанія АТЕ, засновником якої є почесний консул України у Словаччині Петро Токач.

Окрім того, як встановило видання, до цієї схеми також причетний і екс-голова "Укроборонекспорту" Сергій Бондарчук, якого Україна оголосила в розшук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: