Словаччина не планує розміщення військових баз НАТО

Середа, 19 серпня 2015, 14:34

Словаччина не планує розміщення військових баз НАТО і не збирається просити про це Альянс

Про це заявив глава прес-департаменту МЗС Словаччини Юрай Томага, повідомляє Pravda.sk.

"Ми відзначаємо і ми поважаємо те, що деякі країни НАТО просять про розміщення бази на своїй території. Словаччині база на своїй території не потрібна. Ми працюємо над створенням невеликої групи зв'язку, основним завданням якої буде координація національних планів оборони з Альянсом", - сказав Томага.

На початку листопада в Бухаресті відбудеться зустріч глав Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Угорщини, Болгарії, Словаччини і Румунії.

Раніше Польща і країни Балтії попросили НАТО про постійну присутність військових на території країн через агресію Росії в Україні.

Низка держав на чолі з Німеччиною ідею постійної дислокації військ Альянсу в Східній Європі не підтримують. На думку Берліна, це могло б бути порушенням угоди між Росією та НАТО від 1997 року.

Словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо, у свою чергу, у зв'язку з можливою присутністю військ НАТО на території країни нагадав про вторгнення військ Варшавського договору в 1968 році.

На саміті в Уельсі президент Словаччини Андрій Кіска запропонував Альянсу побудувати матеріально-технічну базу в Попраді. Мешканці та влада міста висловилися проти такої ідеї.

Пізніше словацькі дипломати пояснили, що мова йшла не про будівництво бази, а про використання порожніх складів для логістики. Альянс ніяк не відреагував на пропозицію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.