НАТО має переглянути морську стратегію через дії Росії - командувач ВМС США

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 19:43

НАТО необхідно переглянути військово-морську стратегію, яка не змінювалася з 2011 року, через активізацію дій Росії на морі.

Про це заявив новий глава ВМС США адмірал Джон Річардсон, повідомляє The Wall Street Journal.

Річардсон, який нещодавно став начальником військово-морських операцій США, заявив, що Росія демонструє активність своїх кораблів і готовність застосувати військовий примус.

Патрулювання російських підводних човнів збільшилося більш ніж на 50% з 2013 по 2014 рік, а російський флот поповнився новими кораблями.

"Їх оперативні темпи піднялися до рівнів, що не спостерігалися протягом десятиліть", - сказав він.

На думку Річардсона, НАТО і ЄС слід поліпшити координацію своїх дій, щоб ефективніше розподіляти військово-морські активи.

Зараз така координація є, однак європейські дипломати часто скаржаться, що політичні розбіжності перешкоджають повній співпраці між двома союзами.

Росія представила нову військово-морську доктрину в серпні, яка, як зазначають деякі західні спостерігачі, готує ґрунт для більш агресивної воєнної стратегії Кремля.

"Досить багато змінилося з російською загрозою, з питаннями міграції, у зв'язку з розвитком інформаційних систем. Настав час ще раз поглянути на морську стратегію НАТО, щоб зрозуміти, чи адекватно описує набір проблем, з якими ми зіткнулися", - сказав Річардсон

Адмірал зазначив, що існує також зростаюча заклопотаність з приводу російського військово-морського будівництва в східному Середземномор'ї.

Річардсон вважає, що регіональним флотам слід забезпечити призначення кораблів на найбільш підходящі для них місії, а також виконання кораблями ВМС кількох місій одночасно.

Наприклад, патрульний корабель, який відстежує нелегальних перевізників мігрантів, може також збирати інформацію про російську присутність у Середземному морі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.