В Польщі змінилася влада, ПіС одноосібно здобув більшість в Сеймі

Неділя, 25 жовтня 2015, 22:02

Екзіт-поли на парламентських виборах в Польщі показали, що опозиційна партія "Право і справедливість" здобуває переконливу перемогу і, швидше за все, матиме одоноосібну більшість в парламенті.

Про це повідомляє польська "Газета виборча".

За даними екзит-полу, проведеного IPSOS на замовлення телеканалів TVN24, TVP та Polsat News, ПіС отримав 39,9% і отримає 242 місця в парламенті країни. Всього в сеймі 460 депутатів.

 

Таким чином, представники партії Ярослова Качинського зможуть сформувати власний уряд, не утворюючи коаліції з іншими партіями.

Також до парламенту потрапляють чинна партія влади, Громадянська платформа, рух Кукіз-15, заснований рок-музикантом Кукизом, новостворена партія Новочесна та центристська Польська селянська партія.

Результат ПіС виявився значно вищім за прогнози соціологів, які грунтувалися на опитуваннях тижневої давнини. Водночас, партія влади дістала результат, менший за прогнозований.

Не виключено, що перемогу опозиції посилив п'ятничний скандал - у Вроцлаві затримали заступницю міністра юстиції,яка сіла за кермо п’яною та чинила опір поліції.

Прем'єр-міністр Польщі Ева Копач, виступаючи в штабі після завершення виборів, визнала поразку та привітала опонентів з перемогою.

Деталі та обставини виборів - в публікації Європравди "Як гартувалась Варшава: репортаж з виборів, що змінили владу в Польщі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.